Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Shop My Favorites

SE ALLT

Karriärstips

Kanske inte mitt vanliga blogginlägg, att skriva karriärstips. Men nu kan jag inte hålla mig.

Den här veckan kör jag ingen hälsoutmaning i kroppslig bemärkelse, utan karriär och livsstilsinriktad vecka istället! Ni är så många som frågar vad jag har gjort innan, vad jag utbildat mig till, hur jag började med inredning osv.

Efter att ha fått den här fina kommentaren idag blev jag alldeles varm i hjärtat och tänkte – nu kör vi.

Hej!
Jag tänkte bara skicka ett litet tack så här på morgonkvisten. Ett tack för inspiration, för transparation:)
Är ensamstående mamma som förändrat mycket på senaste tid – startat eget och börjat förändra min kropp med hjälp av en PT. Resterande del av mitt liv ska jag själv styra mitt liv, i allt från ekonomi till vardagsbestyr.
Jag vet att vi lever helt skilda världar, men dina inlägg är en av många delar till att jag vill och vågar.
Så tack!

Så därför tänkte jag berätta om min bakgrund och mina lärdomar av det. (Av någon anledning klumpar hela texten ihop sig till ett enda stycke, kan inte lösa det tyvärr – sorry för att inlägget blir svårläst…). 
Efter studenten började jag jobba direkt. Tanken var att jag skulle åka till Tyskland och bo ett tag, men jag hade ett gäng månader över så varför gå och dra? Jag jobbade på reklambyrå, på TV4 Stockholm och på pappas kontor med pappersexcercis. Alla jobb med sina ups and downs men ändå fick jag inblick i flera arbetsplatser och nyttiga kontakter.
Sen åkte jag och min häst Bintje till Tyskland. Vid den här tiden tävlingsred jag på ganska hög nivå, nu var det dags att möta den europeiska eliten. Kunde knappt ett ord tyska, än mindre ”häst-tyska”. Men med hjälp av sjukt bra språkkurs på Goetheinstitutet och mina kompisar i stallet kom tyskan. Jag hade så kul. Plugg på förmiddagarna, jobb på en mediabyrå på eftermiddagarna och träning/tävling av hästen på kvällar och helger.
Ville också lära mig franska och var inte riktigt redo att flytta hem och ”bli vuxen” så körde samma melodi i Paris i 6 månader. Min häst blev väldigt världsvan… Och jag med. Det var så nyttigt att komma utanför min comfort zone. Att komma till ett land där man inte kan språket, där man måste klara sig själv, där ens vanliga skyddsnät inte finns – det ger skinn på näsan.
Nyttiga erfarenheter utomlands och många aha-upplevelser senare började jag plugga på Linköpings universitet, internationella ekonomprogrammet. 4,5 års studier låg framför mig. Plugg varvat med träning och tävling på mina hästar varvat med jobb på den lokala reklambyrån. Det var slitigt, hårt men nyttigt. Väldigt tidiga morgnar, sena kvällar och en konstant ångest för allt som behövde göras. Det var också en lärorik tid och den största lärdomen var att allt kanske inte går att göra på en gång. Jag blev utbränd och fick en otäck virussjukdom som slog ut mig i 6 månader. Väldigt bra erfarenhet senare i livet, att stress inte är att leka med. Att man måste ta en paus ibland. Att bara köra på/köra över sig själv under en längre tid kan faktiskt göra dig mindre produktiv.
Efter studierna (där ytterligare ett halvår tillbringades på ett universitet i Paris) flyttade jag tillbaka till Stockholm, slutade proffsrida och började jobba på reklambyrå igen. Det var kul, men jag var sugen på att vara ”på andra sidan” av marknadsföringen. Jag började jobba på Electrolux informationsavdelning. Vilken grej. Multinationellt storföretag med alla dess för och nackdelar. Jag hade hand om stora konferenser världen över och flög privatplan med vd’n ena dagen, för att andra dagen sitta på ett sunkigt hotell i Huskvarna och sjunga karaoke med våra viktigaste indiska återförsäljare. Det var otroligt kul och otroligt lärorikt och jag växte som projektledare. Här lärde jag mig mycket, lärdomen framförallt är att leverans är ”key”. Om inte jag levererar mot min chef ser hen dålig ut gentemot sin chef. Alltid leverera maximalt uppåt, alltid le och vara trevlig och hjälpsam neråt.
Under mina år på Elux började också inredningsintresset att ta fart. Vid sidan om jobbet började jag renovera och inreda lägenheter. Jag jobbade på dagtid, roddade med lägenheterna kvällstid. Inredningen tog mer och mer av min tid och jag började känna ett kreativt sug. Jag såg en artikel på Resume om ett nytt inredningsprogram, Homestyling för Kanal 5. – ”Det här är min chans”, tänkte jag! Sagt och gjort, jag ringde upp producenten och sa att jag gärna ville testfilma för programmet. Resten är historia. 🙂 Jag sa upp mitt kontrakt med Electrolux och fick jobbet som inredare i Homestyling. Vi körde två säsonger. Sedan gjorde jag programmet ”Till Salu”, ”Arga Snickaren”, ”Hotellräddaren” och nu inredningsinslagen på TV4 Nyhetsmorgon. Jag har burit, slitit, kånkat, skruvat, skrubbat, städat, släpat, byggt kök, rivit kök, rivit hus, byggt väggar, ramlat i spackelburkar, skurat folks ingrodda badrum, lagat möbler, målat över 20 lägenheter, burit burit burit. Lärdom – ingenting gör sig av sig själv. Vill du ha något gjort, lös det. Vill du ha ett jobb, ring – ligg på. Det flyger inga stekta sparvar in i någons mun vad jag vet. Därför måste DU ta kommandot över DITT liv. Det kanske låter hårt men det är min erfarenhet. Ingenting av det jag gjort har kommit för att jag satt hemma och väntade på att något skulle hända. Det skedde för att jag vågade ringa och sälja mig själv även om det var urpinsamt och jag hade grym vånda innan jag slog det där numret, vågade ligga på och vågade mig ut på lite djupt vatten ibland.
Jag började blogga. Något jag funderat på i flera år. Det var så kul med responsen från er läsare och kul att få dela med mig av min bitvis kaosartade vardag. Mellan damm och glam. Bloggen ledden till ett bokkontrakt och boken Gör om Hemma kom ut förra året.
I år började jag producera egendesignade produkter under varumärket By Andrea. Helt fantastiskt. Fler produkter är på gång till hösten. Jag ritar också på en möbelkollektion. Så häftigt!
Om jag hade trott att mitt yrkesliv skulle se ut så här när jag lämnade universitetet? Eh nej. Om jag ångrar att jag läste ekonomi istället för något annat? Eh nej. Ekonomiplattformen har hjälpt mig på så många sätt i mitt dagliga liv som egenföretagare sedan 2001. Om jag sover dåligt för att jag inte är anställd? Nej. Men så känner jag också att det alltid finns något att falla tillbaka på. Och att jag kan ta vilket jobb som helst om det skulle krisa. Lärdomen här? Utbildning kan ingen ta ifrån dig. DRIV kan ingen ta ifrån dig.
Mina tre bästa tips är alltså:
 • Vänta inte, agera idag. Ring drömarbetsgivaren, gå den där kursen, ta tag i det där projektet. Nu.
 • Var lite amerikansk och berätta hur bra du är. Det är jobbigt för en jante-uppvuxen svensk, jag vet, men det lönar sig. Men du måste också leverera! Men det vet jag att du gör.
 • Använd ditt nätverk och be om tjänster/kontakter/introduktioner. Men se också till att ge tillbaka. Vem kan du hjälpa och hur? Om du gör gott kommer gott till dig är min erfarenhet.
Puh vilket långt inlägg, hoppas ni orkade läsa allt. Nu ska jag förbereda en plåtning inför nästa vecka, tema jakt. Så kul!
I morgon intervjuar jag Frida Fahrman om hennes bästa karriärstips – stay tuned.
Kram på er.
Arga Snickaren. Inte så jättearg just här dock. 🙂

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
35kommentarer
 • Hej Andrea!

  Jag är 67 år och f d hästtjej som älskar din blogg. Det är så roligt och inspirerande att läsa om saker som gör livet ljusare och som piggar upp – heminredning, mode, resor och lite flärd. Du är superduktig som hinner med allt du gör. Lycka till med nya lilla valpen.

  Vänliga hälsningar

  Anne-Marie och Stjärna (chihuahua)

  Anne-Marie Westöö 2016-02-28 22:07:34
  Svara
 • Hej!
  Så himla kul och peppande text! Jag läser själv på Linköpings universitet nu, och tanken har väl flera gånger slått mig, om jag läser rätt? vad är det jag håller på med? men nu fick jag den där extra motivationen.
  Tack! Du är en mycket imponerande kvinna!

  Amalia 2015-06-14 10:12:41
  Svara
 • Måste bara tacka dig för din inspirerande blogg och jag använder mig av din bok nu när jag förändrar mitt hem. Du känns äkta.

  Helena 2015-06-05 09:09:45
  Svara
 • Oh, vad jag blev imponerad. Hade liksom en annan bild av dig,,,Härligt att höra att du inte är en socitetstjej som bara åkt räkmacka! Vilket DRIV du har! Du är värd all framgång! Och din story behöver många läsa!! Tack för att du delade med dig!!

  Fia 2015-06-04 21:14:40
  Svara
 • Vad glad jag blev av ditt inlägg!

  Tanja 2015-06-04 20:58:12
  Svara
 • Du har verkligen hunnit med riktigt mycket, tack vare ditt driv. Inte minst fött två barn. 🙂
  Tack för att du delar med dig.
  Kram

  Eva 2015-06-04 19:39:18
  Svara
 • Tack för ett inspirerande inlägg. Mycket att ta till sig.

  vita_margarita 2015-06-04 19:22:02
  Svara
 • Bästa inlägget hittills!

  Malin 2015-06-04 17:40:46
  Svara
 • Åhh så bra skrivet, det behövde jag idag.
  Känner igen mig i ditt tänk men känner att det legat i träda en tid. Det inlägg kom i rätt tid!
  Gillar verkligen din blogg och din inredning, du har en egen stil som inte är så ängslig och likriktad.
  Dessutom skriver du bra och med intigritet.
  Japp, här kom det lite rosor, det är du värd.

  En bra dag till dig!

  Inger 2015-06-04 09:18:46
  Svara
 • Tack för ett mycket bra blogginlägg! Tack för att du delar din erfarenhet! Glad sommar!

  Anette 2015-06-03 22:27:53
  Svara
 • Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!! Bor i Frankrike sedan ett år tillbaka och är nu därmed särbo med min sambo. Det har varit tufft i perioder men så värt det när jag ser tillbaka på det, smart är vi ju tillsammans igen! Sedan jag hittade din blogg är den en ständig inspirationskälla, keep up the fabulous job 🙂

  Emily 2015-06-03 22:27:40
  Svara
 • Tack Andrea, har en månad, en ganska hård månad kvar på mitt utbyte just nu, tre tentor senare är jag hemma i Sverige. Som jag längtar till mitt skyddsnät i Stockholm och den småstad jag pluggar i för närvarande, och som jag tackar mig själv för att jag åkte hit!
  Och till dess ska jag tänka på dina visa ord och inte ge upp totalt. Tack för inspirationen!

  Anna 2015-06-03 21:19:51
  Svara
 • Tack Andrea för ett jättebra inlägg. Tänk vad fantastiskt att vi i landet Sverige har så många möjligheter. Men som du säger inget kommer av sig självt. Du är verkligen både modig och driftig. Tack för inspirerande ord som jag bär med mig!

  Jenny Ågren 2015-06-03 20:56:57
  Svara
 • Mycket bra skrivet Andrea!

  Tack för din delning och inspirerande jäklar anamma.

  Beatrice 2015-06-03 20:52:42
  Svara
 • Bra skrivet Andrea. Visst finns det dagar när man längtar efter färdigstekta sparvar men för det mesta vill man ju faktiskt laga maten själv : ) Jag tror det är nyttigt att stanna upp och reflektera vad man har lärt sig från olika faser i livet. På så vis ser man utvecklingen och man känner att även det som för stunden varit jobbigt har givit viktiga lärdomar. Kram!

  Marija 2015-06-03 20:12:05
  Svara
 • Så bra skrivet, Andrea! Man kan tro att det är så enkelt för ”alla andra” men glömmer modet och slitet. Du och din blogg är en inspirationskälla, keep up the good work! Kram, Nilla

  Nilla 2015-06-03 19:52:43
  Svara
 • TACK Andrea! Så roligt att få läsa och inspireras!

  Var precis ute och sprang och hade dig i tankarna. Du har inspirerat mig en hel del i löpningen och nysatta mål genom lopp. Så kommer jag hem, unnar mig lite surf och får då ett inlägg som är precis vad jag behöver. Är själv på väg någonstans, oklart var men framåt i alla fall. 🙂 Bra med påminnelse om att jag sitter i förarsätet i mitt liv, jag avgör om jag väljer att tro på mig själv eller inte och det är ok att inte ha en spikrak plan framåt. Tack för att du delar med dig!

  josefin 2015-06-03 18:46:42
  Svara
Andrea Brodins webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Joanna Swica
Lifestyle
Susanne Barnekow
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
By Momo
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind