Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Shop My Favorites

SE ALLT

Mammaledig, föräldraledig?

Nu är det dags att dra igång de kontroversiella mammaämnena, haha. Inget är väl så laddat som när man just blivit mamma. Forumsajterna svämmar över av inlägg och plötsligt är alla ”experter”.

Tänkte ventilera mina tankar inför den här kommande bebisen. 🙂

Med Diana och Ivar var jag mammaledig 16 månader resp 14 månader. Det var alldeles för länge. Missförstå mig rätt. För barnens skull var det jättemysigt, men JAG mådde inte bra av att ”bara” vara mammaledig.

Jag var inte mitt vanliga glada, energiska jag. Inte så att jag var deprimerad heller, bara inte mig själv. Deras pappa hade inte möjlighet att vara pappaledig så det var heller inte mycket val. Tanken slog mig inte att man kanske hade kunnat ha avlastning några timmar här och där och jag hade kunnat jobba dessa timmar.

Jag tänkte att ”det är så här det ska vara”, att det kanske var något fel på mig som inte tyckte det var så härligt och underbart att bara vara hemma med mina små 24/7. Att jag hade en längtan efter att bara vara mig själv några timmar här och där. En vuxen människa. För enligt alla var det konstigt och mina barn skulle lida och tappa anknytning och allt möjligt… Ska tilläggas att jag i det här skedet heller inte var så stark – så allas åsikter vägde plötsligt mycket tyngre än mina egna tankar.

Det här har jag funderat mycket på nu under den här graviditeten. Att jag inte vill hamna i de där känslorna igen. Att ingenting stundtals var särskilt härligt och att jag inte njööööööt så där som alla sa att man skulle passa på att göra.

Jag tror att om jag hade varit mammaledig på – säg  70% – så hade jag varit en så mycket mer harmonisk person och förmodligen en mycket bättre mamma. Här är det viktigt att påpeka att alla gör ju som de vill. Vissa tycker att mammaledigheten var det bästa som hänt, det tycker jag är underbart. Bara vi gör som vi själva tycker och tror är bäst för oss och bebisen. För familjen.

Men nu är det 2016 och min plan är att göra denna bebistid lite annorlunda. Har pratat mycket om detta med både Ced (såklart), vänner (som såg mig under den tiden också) och uppdragsgivare (som ju undrar hur jag tänker lägga upp nästa år). Så nu har vi en plan för hur alla i familjen ska må bra! 🙂

Vissa saker kommer jag att fortsätta jobba med (blogg/tv/kurser osv) och andra saker kommer jag att dra ner på (inredningsuppdrag främst – de tar myyyycket tid). Jag tror att det kommer att bli kanonbra och känner jag annorlunda i vår – jamen då går det ju alltid att ändra. Always thinking positive! 

mammaledig

Trött men glad med två små. 

Ja, lite tankar så här på måndagsmorgonen, vad är era erfarenheter? KRAM

My thoughts on maternity / parental leave and how to manage the feelings in between… xxA 

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • Så klok du är! Det finns så många som delar din erfarenhet. Jag är en av dem. Tack!

  Karin 2016-09-22 21:38:10
  Svara
 • Med vårt första barn började jag jobba två dagar i veckan efter sju månader och min man var då hemma, det trivdes vi jättebra med! Sen började jag heltid efter ett år o Jakob gick hem. Tyvärr gick inte det upplägget att ha med barn nr två p.g.a. nytt jobb som krävde 100% så då var jag hemma hela första året o Jakob hela år två. Det är olika vad som passar olika familjer men vi trivdes väldigt bra med deltids-upplägget! Jag fick energi av att komma ut o jobba och hade då mer energi de dagar jag var hemma.
  Lycka till, tack för en fin blogg som är givande att följa!

  Sara 2016-09-21 09:31:05
  Svara
 • Hej!
  Så bra att detta kommer upp, fick mitt första barn 2012 januari. I maj 2012 började jag jobba en dag i veckan och jobbade sedan 2 dagar det året ut. Hade exakt samma upplägg när nr 2 kom 2014. Jag älskar mina barn, men vi är två och jag är otroligt nöjd att vi gjort som vi gjort och att jag dessutom har möjlighet till det via mitt jobb. Idag jobbar jag inte heltid ” ännu ” men planerar inte heller att göra det än på ett tag. Och du är verkligen inga problem för oss, men det är ett otroligt stort problem för många andra, suck.
  Gör det som blir bäst för er som familj

  sara Zackrisson 2016-09-20 22:13:02
  Svara
 • Kul att du kommer fortsätta blogga och roligt att höra att ni hittat en bra lösning för er familj! Jag väntar mitt första barn om 2 veckor. Jag kommer att vara 100% föräldraledig i 3 månader och där efter är min plan att arbeta 25% i ca ett år. Har ett jobb som tillåter flexibilitet både när det kommer till arbetstider och var jag arbetar ifrån. Min arbetsgivare är glad och tacksam över att jag vill arbeta deltid och har varit tydliga med att jag när som helst kan bryta detta om jag känner att det inte fungerar. Jag tycker det ska bli jättekul att vara föräldraledig och samtidigt glad över att jag ca en dag i veckan får möjlighet att arbeta, träffa kollegor, göra något jag är duktig på, klä upp mig etc. Det är iaf hur jag känner nu, jag är mycket väl medveten om att så snart bebisen är på plats kanske jag känner helt annorlunda. Det enda som är tråkigt med detta är att många i min närhet (vänner, bekanta, kollegor) har åsikter (oftast negativa) om mitt val och vad som är bäst för min familj.

  Ninni 2016-09-20 20:57:47
  Svara
 • Låter som en kanonbra planering! Jag tror att många mammor skulle må bättre om de fick mjukstarta lite och komma tillbaka till jobbet lite tidigare. För det är tradigt att ta hand om barn i längden, särskilt när de blir lite större och behöver aktiveras på ett annat sätt. När man själv behöver laga mat och städa och lillen helst vill leka tillsammans, då är det lätt att tappa tålamodet.

  Jag började jobba 25% hemifrån redan när mitt barn var 4 månader. Det är bara 10 timmar i veckan, så det blev ju mer som en seriös hobby. Vid 7 månader började jag åka in till kontoret 3 timmar en gång i veckan, medan mormor tog hand om guldklimpen. Vid 12 månader var det vaktombyte, och pappa var hemma på heltid i 8 månader, sen tog jag sista månaden innan vi fick dagisplats. Nöjd mamma som fick känna sig lite smart och behövd även om hon jobbade mest hemifrån, glad mormor som fick rå om gosig bebis helt själv lite då och då och supernöjd pappa som gärna hade stannat hemma ännu längre.

  I dagens samhälle går kombon barn och karriär självklart att lösa. Om inte, så är det seriöst läge att byta arbetsgivare.

  Maria 2016-09-20 18:31:25
  Svara
 • Jag är precis tillbaka på jobbet igen efter min andra mammaledighet och känner igen mig precis i det du skriver. Låter toppen att blanda upp mammaledigheten med lite jobb! Bra plan! Med vänlig hälsning, Lotta

  Lotta 2016-09-20 11:27:15
  Svara
 • Heja dig Andrea! Man ska göra vad som känns bäst för en själv. Det mår hela familjen bra av. Lycka till/Louise

  Louise 2016-09-19 21:29:35
  Svara
 • Klart du ska jobba om du vill. Jag visste redan från början med mitt första att jag skulle vara hemma 10 mån och den andra samma sak. Blev dock ändrade planer och fick vara hemma lite längre, ville verkligen till jobbet. Egen tid? Absolut, min första sov hos mormor vid fyra månaders ålder. Vilket då och NU verkar vara mkt konstigt. Sen är jag en bestämd person och vet hur jag vill ha det, som man bäddar får man ligga. Barnen ska ha många omkring sig och som de ska känna sig trygga med. Anknytning? Varför skulle det bli ett problem, de får väl hänga på pappa, jag menar 50%-50%. Har aldrig använt frasen- de är lite mammiga nu, utan våra kidz är självständiga och starka med lika mkt behov av mamma och pappa, precis som jag vill ha det. Det är väl 2016 i Sverige? Jämställdheternas land eller? Jag jobbade till slutet för att jag orkade. Barnen har en mkt engagerad pappa. MVH ego mum

  Sim 2016-09-19 20:54:54
  Svara
 • Hej!
  Låter vettigt, men vem ska ta hand om bebisen resterande 20-30%?

  Lisen 2016-09-19 19:47:35
  Svara
  • Svar på Lisens kommentar.

   Haha pappan såklart! 🙂

   andreabrodin 2016-09-19 20:02:57
   Svara
   • Svar på andreabrodins kommentar.

    Åh det vore ju fantastiskt men om jag är borta från jobbet eller bara jobbar 20-30% så måste nog min man jobba 100% – det är dessvärre inte poppis att gå ner i arbetstid bara lite grann och vi vill inte bränna bådas chanser till karriär – tyvärr! Jag önskar så att man inte behövde välja men verkligheten ser ju annorlunda ut – vi är så långt från det jämställda arbetslivet..Det vore fantastiskt men svårt när båda är anställda och det måste vara ännu svårare för ensamstående..

    Lisen 2016-09-19 21:01:03
    Svara
   • Svar på andreabrodins kommentar.

    ????????

    Anna 2016-09-19 20:28:17
    Svara
 • Hej, tack för en trevlig blogg!!! Jag och min man bestämde innan att jag skulle vara hemma 8 själv och han 6mån själv, hade kanske 3 mån totalt ihop utspritt. Pluggade en extra utbildning under tiden… Längtade efter jobbet, älskade att gå tillbaka, var så utmattad av dålig sömn… Fick nyss barn två, samma upplägg som sist, känns jättebra! Dagarna går fortare med två barn och tvåan är så lugn och hänger med på allt. Gillar att vara helt ledig och släppa jobbet helt pga psykiskt tufft jobb och gillar att inte tänka på nåt som har med det att göra, men ser verkligen fördelarna med att dela tidigare på veckorna!! Lycka till den här gången!

  Frida 2016-09-19 19:34:00
  Svara
 • Jag fattar inte hur det bara kan vara DITT problem hur DU ska lägga upp föräldraledigheten? Barnen har ju två föräldrar; varför är det bara pappan som ”inte har möjlighet” att vara föräldraledig? Bullshit säger jag!det är ju underbart att få vara hemma som mamma och sen när man börjar jobba, känna sig trygg med att barnen får vara hemma med pappa ett tag till, innan dagishämtning/lämningsstressen börjar! Fattar inte alla tjejer som går med på att pappan inte tar ut föräldraledighet och tar sitt ansvar för familjen. Det borde finnas nåt kontrakt för det där innan man skaffar barn tycker jag!

  Anna 2016-09-19 18:27:44
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Hur har du och din partner gjort? Eftersom du är så konsekvent i din uppdelning måste du ju sitta på lösningar som inte är tillgängliga för alla andra! Det finns de som inte har möjligheten att vara hemma fullt ut, lantbrukare bla, men de flesta familjer gör sitt bästa för sin familj och förtjänar respekt för deras beslut

   Louise 2016-09-19 19:46:06
   Svara
 • Alla måste få göra det som passar bäst för dem.
  Jag var hemma 15 mån med vår dotter, och höll på att gå av på mitten på slutet. Var sååå färdig med det. ? Är en mindre bra ”lekmamma” och längtade efter lite mer mental stimulans. Tyckte inte det var så kul med föräldragrupper heller, man satt bara och jämförde barnens framsteg på ett sätt som inte var så givande egentligen, mer som ett VM i vems barn som gjorde vad först.
  Så det var väldigt skönt att börja jobba. Hade gott kunnat börja jobba och barnet gå på dagis vid 12 månader för egen del.
  Men man ”SKULLE ju vara hemma så länge som möjligt” med barnet, fick man höra från alla håll, speciellt från BVC med sina ändlösa förmaningar; ”Du skaaa väl inte jobba heltid ända till förlossningen!” ”Du skaaa väl inte jobba heltid efter föräldraledigheten!”
  Och jag var ändå 31 när jag fick vår dotter, men det är så himla lätt att dras med i alla andras s.k. ”bättre vetande”.

  Ha en fin kväll! ❤️

  Maria Nw 2016-09-19 18:01:51
  Svara
 • Jag var hemma i nästan 19 månader. Inte för att jag hade någon karriär som väntade på mig, men ja, nog hade det varit skönt att komma tillbaka till arbetslivet lite tidigare än så.
  Hur har Cedric det med att vara ledig? I efterhand känner jag att jag borde ha ”krävt” att pappan i fråga var hemma åtminstone en månad, men det är lätt att vara efterklok 🙂

  Annika 2016-09-19 14:29:52
  Svara
 • Så bra och ärligt av dig att dela med dig om dina tankar! Jag kände inte det behovet som du beskriver när jag var föräldraledig men jag har full förståelse för att man kan göra det. Finns inget rätt och fel när det gäller detta utan alla ska göra det som känns bäst för dem själva. Finns en fördel att bli lite äldre och att det inte är första barnet, tror att man vågar lita på sig själv mer och man lyssnar inte så mycket på vad andra tycker och tänker.

  Emelie 2016-09-19 13:41:19
  Svara
 • Precis börjat jobba igen efter fem månader hemma. Håller med dig att det känns tabu att inte riktigt trivas som mammaledig. Jag blev deprimerad efter en kort tid hemma och har som tur är en man som tar ut cirka sju månader innan det blir förskola. För egen del hade jag nog velat jobba halvtid, antingen varannan dag eller fyra timmar om dagen. Hade passat mig bäst, kanske gör det med nästa bebis om det blir en sådan. Då får man det bästa av båda världar vilket skulle passa mig. Det viktiga är att du väljer vad du själv vill!

  Karin 2016-09-19 13:24:56
  Svara
 • Låter som ett bra upplägg. Viktigt att du själv mår bra och inte ”tappar bort dig själv”.
  Måste kännas trist om man måste vara hemma med barn, när man egentligen inte vill vara mammaledig, utan trivs med sin professionella roll.

  SKAFFA AVLASTNING
  En bra Nanny combo Maid, med bil och körkort för att avlasta dig.
  Passa babyn hemma, hämta och lämna vid dagis när det blir aktuellt.
  Kanske även kan göra ärenden och vissa inköp och utföra olika arbetsuppgifter i hemmet.

  Att skaffa avlastning för barnpassning och hemmets alla uppgifter är det bästa man kan göra, för att få tid för egna projekt och hinna med sig själv.

  Mia 2016-09-19 13:04:06
  Svara
  • Svar på Mias kommentar.

   Varför är det såklart att avlastningen ska vara en nanny? Kan inte ”avlastningen” vara pappan?! Känns väl hundra gånger mer naturligt…

   Anna 2016-09-19 20:25:58
   Svara
 • Åh vet precis hur du kände dig!! Har aldrig mått så dåligt som när jag var mammaledig. Kände mig som en instängd mjölkko. Men det var ju inte nåt jag pratade om då. Man skulle ju bara må gott och njuta sas det till mig hela tiden (vilket gjorde att jag mådde ännu sämre eftersom jag var så ”onormal”). Härligt att du skriver så öppet om det! Men det är fördelen med tredje barnet, när man blivit lite äldre. När jag fick min sladdis bestämde jag mig redan innan att jag inte skulle amma och jag började jobba deltid när hon var sju månader. Bästa mammaledigheten – japp jag njöt:)
  Lycka till! Kram!

  Maria 2016-09-19 12:49:03
  Svara
 • Känner igen mig jättemycket. Mina barn är ju vuxna och utflyttade men jag minns barnledigheterna som ganska tråkiga. Dagens händelse var när posten kom typ. Öppen förskola var min räddning första gången jag var hemma med två så den store fick annan stimulans. När jag hade tre små hemma så var det mycket promenader och olika aktiviteter för att få tiden meningsfull. Jag längtade mycket till jobbet och rutiner. Att få göra sig fin på morgonen och åka iväg, träffa vuxna.
  Hur mycket jag än älskar mina barn hade jag önskat att pappaledigheten hade varit vanligare redan då…:)
  Å andra sidan måste man ju vara tacksam, Sverige är ju världsunikt när det gäller ledigheter runt barn.. Hoppas det blir bra för er, din plan verkar bra! 🙂

  anna 2016-09-19 12:23:52
  Svara
 • Väntar mitt första barn i december och ser både fram emot och inte över att vara mammaledig 7 dagar i veckan i ett år eller mer.
  Kommer att vara hemma i början, men sedan delar vi upp veckorna. Jobbar 3-4dagar var och är föräldralediga resten.
  Så himla skönt med en man som vill vara hemma, och som tycker om det. Och som kommer klara det galant. Han har barn sedan tidigare (så facit finns redan)
  Tror vi båda kommer må toppen av detta. För mycket eller för lite skämmer ju allt 🙂

  Angelica 2016-09-19 11:39:48
  Svara
Andrea Brodins webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Marie Serneholt
Hälsa
Joanna Swica
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
By Momo
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Fannie Redman
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Man
Niklas Berglind