Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Shop My Favorites

SE ALLT

Reklam

Okidoki, nu måste vi prata om reklam här i bloggen och i alla bloggar för den delen.

För ett tag sedan kom nya riktlinjer om hur man ska märka reklam/samarbeten/annonslänkar/produkter i bloggar. Nu är det dags att implementera dessa riktlinjer.

Tänkte dra valsen med er så att ni är med på banan då det kommer upplevas att varenda blogg är en enda stor reklamfest.

Så här är det alltså:

SAMARBETE – ett företag som köper utrymme i ett inlägg. Dessa samarbeten regleras i mitt fall av Metro Mode och sköts helt professionellt med tydlig märkning före och efter inlägget som är krav idag (även om många toppbloggare slarvar). Att bara skriva det lite en passante i texten är alltså inte tillåtet.

ANNONSLÄNK/ADLINKS – länk till ett företag som säljer produkten ifråga som länkas till. Länken är mätbar och bloggaren/bloggportalen får några ören/kronor betalt för genererad trafik till sajten ifråga. En självklarhet idag där alla köper trafik till sina sajter med olika medel (tänk köp av googleannonser, FB/insta-annonser, adwords etc).

REKLAM – se nedan.

Om jag skriver vilka kläder jag har på mig = reklam, även om ingen betalat för inlägget eller för att jag har kläderna på mig (samarbete). Det här ju lite kluvet för jag behöver ju inte skriva om kläderna. Men om jag inte gör det så är mailen full av frågor och ett gäng av er kommenterar och frågar. Jag vet för att jag har testat för att se om det är av vikt eller ej för er varifrån grejerna kommer.

Om jag skriver om något som syftar till konsumentbeteendeförändring = reklam, även om ingen betalat för inlägget eller för att jag själv gillar beteendet. Den här är lite oklar som ni hör. Vad är en konsumentbeteendeförändring?

Som jag tolkar det är i princip allt jag skriver reklam. När jag då skriver om ingefärsshots uppmanar jag ju indirekt till mer köp av ingefära, när jag skriver att jag löptränar uppmanar jag till hälsosammare livsstil, när jag går på fest och berättar att den var på en viss lokal, då är det reklam för den lokalen (kanske att gå på fest också vem vet). Ja ni hör ju, det kommer att bli outhärdligt.

Men med humor ska vi klara det tänker jag! 

Dessutom kommer vi alla att vänja oss då alla bloggare kommer att behöva göra detta. Den enda jag vet nu som är proffsig nog är Metros egen stjärna Petra.

Så nu kommer jag märka VARJE inlägg jag gör med en liten summering i början av inlägget med vad inlägget gör ”reklam” för.

Det jag tycker är konstigt är att exempelvis tidningar inte alls har samma krav på sig. Där är det ju plocksidor, modejobb, skönhet, inredning och allt möjligt beroende på tidning och där märks inget av det som de skriver om ut som ”reklam”. Samma i tv-program, där kan det ju vara all möjlig ”reklam” och ”konsumentbeteendeuppmaningar”. Det ju är samma lite samma sak, eller? Man läser ju tidningen av fri vilja, man läser en blogg av fri vilja, man tittar på ett visst program av fri vilja (reklampaus är en annan sak).

Så nu kommer jag att tydligt märka inläggen så att alla vet vad som gäller. 🙂

I det här inlägget förekommer det reklam för reklam. Haha. 

I den här bilden förekommer det reklam för hundar. Och jack russels. Och Border Terriers. Hahaha, kan bli så festligt detta!

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • Tiden när folk förväntades kunna tänka själva är helt klart över. Samarbete o adlink, ja förstås ska det märkas ut. Men utan ”reklam” kommer bloggarna bli helt konstiga. Typ, ”På morgonen gick jag till —- och köpte —– till frukost, gott!” Blir konstigt o tomt utan att nämna vart och vad…
  Tycker ändå att det enda som rider helt gratis på bloggar är restauranger/cafeer som får massa gratisreklam. Var själv nyss på en resa och kollade då bloggar för att hitta trevliga matställen. Där kunde kanske tänkas till rent generellt. Men i övrigt kan det väl inte vara reklam att berätta om sitt liv?

  Frido 2017-06-01 06:16:24
  Svara
  • Svar på Fridos kommentar.

   Håller så med dig ang vad som ska märkas. Allt som det finns pengar bakom (samarbete/adlinks) men resten? Tack för din kommentar.

   andreabrodin 2017-06-01 07:23:46
   Svara
 • Äntligen säger jag bara! Skönt m reglering och tack för att du avser att följa lagen. Så irriterande att inte veta (men ANA) att det är samarbeten bakom överdrivna lovord. Typ att man plötsligt har på sig Kappahl-kläder när man typiskt sett har Celine och Gucci. Nu överdriver jag men ändå. Jag känner mig lurad.

  Det är tyvärr en typ av reklam även om din avsikt inte är att sälja. För om en offentlig person m många följare skriver positivt om en produkt så påverkas människor av det. Även om de inte förstår det själva… Det kanske blir mest tydligt när man står o väljer mellan två produkter och tänker ”dessa hade ju Andrea…” Sen håller jag med dig om att det är märkligt att samma regler inte gäller för tidningar som har uppslag m smink osv.

  Elly 2017-05-31 22:38:25
  Svara
  • Svar på Ellys kommentar.

   Håller med dig till viss del. Om man står och väljer mellan två produkter och tänker ”dessa hade ju Andrea och de var ursnygga på henne” – är det dåligt? Istället för ”dessa såg jag på en size 0-modell och de var ursnygga på henne”. Det är så kluvet det där! Men personligen skulle jag aldrig sätta på mig någonting som jag inte själv tyckte var snyggt på mig själv (ja ja ja, jag är fåfäng haha). Tack för din kommentar!

   andreabrodin 2017-05-31 22:42:18
   Svara
   • Svar på andreabrodins kommentar.

    Jo… men om det vore så skulle inte reklambranschen existera… Vi påverkas av de intryck vi utsätts för – mkt mer än vi tror. Tack för en bra blogg!

    Elly 2017-06-01 09:56:46
    Svara
Andrea Brodins webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Josefines Yoga
Hälsa
Joanna Swica
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Jenny Sunding
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
By Momo
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind