Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Shop My Favorites

SE ALLT

Mammaträning

Okej, nu kommer det på begäran – inlägget om mammaträning.

Hur jag kom i form så snabbt efter graviditeten är ni många som frågat. Det här är inte menat som något hetsigt inlägg för att skapa stress hos nyblivna mödrar som vill hitta tillbaka, utan bara en summering hur jag gjort.

Jag tror det är framförallt fyra faktorer som påverkat: 

1) Jag är en i grunden ganska vältränad person då jag alltid sprungit och tränat en hel del, som ni ju vet.

2) Jag fortsatte att träna i så stor utsträckning som jag förmådde under graviditeten. Promenader och Becore så länge det var möjligt. Cyklade vart jag än skulle, och det gjorde jag till dagarna innan bebis kom.

3) Jag tog upp träningen tidigt efter förlossningen (se nedan).

4) Jag har ”bra” gener från mina sportiga föräldrar.

Efter förlossningen skaffade jag en app där man får övningar för mammamagen. Musklerna måste hitta tillbaka och gå ihop sig så att man inte får problem senare. I mitt fall hade de gått tillbaka inom några dagar, men det är individuellt. Vissa måste operera tillbaka dem! Jag gick ut och promenerade också efter några dagar. Bra för blodcirkulationen och flåset att komma igång i lugn takt. Dessutom bra med frisk luft. Det är lätt att man blir sittandes inne hela tiden och bara vandrar mellan kylskåp (man blir så hungrig av att amma och godissugen av sömnbristen), skötbord och amning.

Allteftersom har jag trappat upp. Efter någon månad började jag göra små situps, lite armhävningar och squats. Allt vad som känts bra (viktigt – smärta = för tidigt). Löpningen tog jag upp efter 3-4 månader och då väldigt långsamt. Nu kan jag göra allt, även om jag fortfarande är svag i jämförelse med innan. Jag är i min vanliga storlek men liksom mjuk, haha.

Det jag upplever som det största problemet så här efteråt är det ryggonda. Både runt skuldrorna men också ländryggen. Jag bär för mycket och jag bär fel. Så nu jobbar jag mycket med core-musklerna och hållningen för att stärka upp.

Planen är att nu när vi snart åker till Frankrike så ska jag komma i muskelform igen. Jag saknar mina muskler! Jag saknar att känna mig stark, jag saknar att inte ha ont i ryggen hela tiden, jag saknar att inte flåsa som vargen i de tre små grisarna när jag ska uppför en backe. 🙂

Så jag kommer köra mina två olika program jag har för hemmaträning. Superbra om man inte har nära till gym eller massor av träningsredskap. Det enda som kan vara skönt att ha är en yogamatta, men en handduk funkar också.

Program 1 – Dirty Dozen

Program 2 – Tabatas. Till det använder jag en app, sök på tabatas i appstore så finns det flera som hjälper dig att hålla tiderna.

Något att tänka på:

Låt det ta tid, förvänta dig inte resultat på en gång.

Gör bara övningar som känns bra. Gör det ont på något sätt, gör en enklare övning eller en annan typ av övning tills du är stark nog.

Det blir dock inga resultat om man inte gör någonting. Det är bara att sätta igång! En litet mål vecka för vecka kan vara bra att ha. Tex gå promenadrundan lite snabbare, göra en situps extra, göra en squat extra, gå lite längre osv.

Nu ska jag vara lite hård, men är man som jag 40 år så kommer liksom kroppen inte att bli fit av sig själv igen. Det gick när jag var 30 och fick Diana men nu måste jag hjälpa den lite på traven. Jag ser det som en investering i framtida hälsa. Träna och stärka upp nu – stark och krämpfri kropp långt upp i åldern! 

Minnesvärda löpturer från Miami. Annars är Frankrike mitt favoritställe att springa på. Dofterna, ljuden, lugnet… Längtar.

KRAM

How I’ve been trying to get my muscles and shape back after pregnancy. xxA

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • Får man fråga hur du tränade i början av graviditeten, när du var illamående (om du nu var det)? Anpassade du träningen på något sätt eller körde du bara på ändå?

  Cecilia 2017-06-08 16:18:12
  Svara
 • Jag har precis som du fått barn nu vid 40 och märker också att kroppen fungerar på ett nytt sätt nu. Fick barn vid 33 sist. Då var kilona borta på två veckor och jag skakade av hunger ofta då jag helammade 10 mån. Det var inte så kul, även om många tyckte jag skulle vara glad för det.
  Tycker om min nya ”mogna” kropp. Gymmar 2 gånger i veckan (började 8 veckor efter förlossning) och promemerar i rask takt en 6 km runda en/två gång i veckan (om jag inte haft en dålig natt). Låter allt ta tid och njuter av att känna kroppen jobba. Tränade med pt från vecka 20 under grav och fram till förlossning. Så mycket starkare tack vare det och kroppen har återhämtat sig snabbare än förra graviditeten.

  Alexandra 2017-06-08 11:30:06
  Svara
 • Åh vad jag också hade velat komma igång direkt. Vågade dock inte, trots att jag tränat mycket innan. Barnmorskan och sjykgymnasten ”varnade” för att börja träna tex mage och rygg innan 3 månader gått så då väntade jag. Och nu är jag i riktigt bra form igen men det har tagit 1,5 år att komma tillbaka på riktigt. Hade velat köra igång tidigare, undrar varför dom rekommenderar så om man kan börja tidigare? Det här med magmusklerna tex fick man komma och kolla efter 2 månader tror jag. Kanske att de borde ge mer individuell hjälp och råd än att ”alla” ska vänta 3 mån med riktig träning om det inte behövs.
  Å andra sidan är det ju skönt att bara vara och slippa kroppsfixering när man nyss blivit mamma. Är det nån gång man ska beundra sin kropp precis som den är så är det ju då. Även om man vill kunna röra sig som innan så är det kanske inte fel att ge kroppen och sej själv tid. Men 1,5 år kändes länge och då har jag tränat väldigt mycket senaste året.
  Men som sagt, vi är alla olika med olika förutsättningar och lika fina för det. 🙂

  A 2017-06-07 21:45:30
  Svara

senaste från Home

Andrea Brodins webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Mathilda Weihager
Home
34 kvadrat
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Ida Warg
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Emma Danielsson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind