Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Shop My Favorites

SE ALLT

Vegetarisk kost

Oj oj så många frågor i kommentarsfältet just nu. Jätteroligt!

Ni hade massor av frågor om köket, design osv. Sammanfattar dessa i ett eget blogginlägg.

Sen har ni frågor om kosten. Och huset. Så många frågor om huset. Ja, jag har varit dålig på att svara på alla. Men nu ska det bli ändring. Huslivet får också ett eget inlägg tänker jag.

Men här kommer lite tankar om kosten. Så att ingen blir upprörd – detta är mina åsikter, alla får göra som dem vill och vad som passar i deras liv och situation. 🙂 

För cirka sex år sedan slutade Ivar att dricka komjölk. Han tyckte att han fick ont i magen av det och vägrade dricka. Han var alltså bara tre år men ville verkligen inte. Så jag försökte hitta andra alternativ som ändå var goda men utan för mycket socker eller annat jox. Sojamjölk gillar jag inte, både av smak och hormonskäl. Hasselnötsmjölken var ok.

Ett tag gjorde jag egen mandelmjölk åt honom. Det funkade bra men var ju rätt meckigt att hålla på med varje dag och dyrt med all mandel som skulle inhandlas hela tiden. Kokosmjölken funkade bäst, den använder vi fortfarande till gröt och smoothies. Men den absoluta game changern var havremjölkens intåg i familjen. Den är god både som varm choklad eller i kaffe. Det går att laga mat med den tjockare varianten och den innehåller inget konstigt.

Den komjölksprodukt jag ännu inte bytt bort är smöret. Här har jag inte hittat några bra alternativ riktigt, men de finns säkert.

Isabella drack getmjölksvälling som spädbarn. Nu dricker hon vanlig välling då getmjölksvällingen inte är anpassad för 1år+. Men hon äter ju vanlig mat så det blir inte så mycket ändå.

Kött äter jag aldrig om jag som sagt inte blir bjuden (där någon verkligen ansträngt sig) eller om det är viltkött. Jag har inget emot korna, det är ett underbart inslag i naturen. Men jag har svårt för köttindustrin som känns ogenomlyst och ”shady”, där jag också ifrågasätter djurens hantering i många fall.

Jag vet att många lokala bönder tar otroligt bra hand om sina kor, bara i Schweiz ser man hur bönderna är väldigt stolta över sina kossor som går på berget hela sommaren. MEN faktum kvarstår att miljöpåverkan från köttindustrin är väldigt stor. Här kan man läsa jättebra information om kött och miljö från Naturvårdsverket. Man behöver inte sluta med kött om man gillar det, men kanske man kan skära ner sin konsumtion?

Sedan fyra år så äter vi istället vegofärs till tacosen eller det nya jag hittat, ”pulled oats”. Så gott. Eller bara grönsaker.

Barnen får självklart äta som de vill. Är vi på restaurang och de vill ha en hamburgare står jag inte där med pekpinnen och hindrar dem. De äter också en del kalkon/kycklingprodukter.

Gluten är något som jag har svårare att sluta med. Jag höll uppe i 11 år och gick från att vara kraftigt intolerant till nästan botad. Nu kan jag äta en pasta ibland, kanelbulle eller croissant. Då är det maxnjut. Sedan jag slutade med komjölk har min glutenintolerans minskat. Jag kan alltså äta mer gluten utan att bli dålig. Intressant.

Men jag måste erkänna att det är ett meck att hålla koll på allt. Ekologiskt, organic, bio, rättvisemärkt, närodlat, giftfritt, kemikaliefritt, miljövänligt, tungmetallfritt. Jag som älskar fisk fick nu höra att det är rena kvicksilverfällan. Suck. Man får göra så gott man kan.

Så här såg det ut i morse när jag och Ced tog en finfrukost ihop. Han ska resa bort hela helgen och vi passade på att ha fem minuter barnfritt ihop. 😉

Havrelatte och smoothiebowl (havre) med jordnötssmör och nötgranola. Nom, nom, nom.

Ha en härlig dag, pekpinnefri men inspirationsfylld! 🙂

KRAM

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Första gången jag läser din blogg, Andrea. Men har ju sett dig litet varstans i tidningarna med din trevliga familj.
  Trevlig och lättsamt, lagom är bäst. Finns en klassisk klokhet här, mellan raderna.
  Får en konstruktiv känsla på sikt.
  Och kul med litet mattips för en annan glutenöverkänslig och kovänlig

  Mvh Maria

  Maria L 2018-03-10 12:16:24
  Svara
 • Känner precis som du ang kött!!!
  Kram kram

  Nilla 2018-03-09 22:19:21
  Svara
 • Jag har också slutat äta kött men endast sedan ett år tillbaka! Jag är lite sen på bollen 🙂 Blev vegan bara sådär över en natt och har innan dess varit utan mjöl och gluten i säkert 20 år så det fortsätter jag med. Det är en underbar förändring och jag kräks nästan av lukten på rått kött om det lagas i min närhet. Konstigt hur man vänjer sig och ändrar sig. Istället för smör använder jag olivolja eller kokosolja, det fungerar superbra tycker jag 🙂

  Johanna 2018-03-09 13:49:07
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Kul att höra! Ja kokosolja använder vi också, men den är inte så god på smörgåsen. Det är där jag inte hittat något bra alternativ, eller så har min matbutik inte tillräckligt stort utbud. 😉

   andreabrodin 2018-03-10 11:24:52
   Svara
 • Slutade också med mjölkprodukter för 1 år sen då min dotter är komjölks allergiker och som du sa. Min mage mår så mycket bättre. Smör variant finns på Willys. Kommit en ny nu som smakat precis som vanligt smör. Det är en blå förpackning. Kommer inte på vad den heter bara för de nu. Skulle vata roligt om du skrev bad du äter till frukost. Äter jo mjölkfritt men försöker också äta mindre bröd. Men tycker de e svårt o hitta på nått till frukost som man blir mätt av. Tycker inte havregurt o gtanola eller liknande mättar så mycket

  Selena 2018-03-09 13:18:59
  Svara
 • Hej!
  Ser gott ut. Hur gör du?

  Susanne 2018-03-09 08:17:52
  Svara
 • Åh, vad du växte i min bok nu! Tack för att du skriver detta, det känns som vår generation tvekar lite för att säga att vi äter vegetariskt eller tycker djurindustrin är skit, när vi egentligen borde vara jättestolta över våra val! Maten på tallriken är ju inte alls bara personligt – vad vi konsumerar påverkar alla.

  Tipsar dig också om att kolla in ”smör” igen, det har kommit massor av nya sorter som är väldigt goda. Jag gillar den som heter Bredbart, men det finns fler nya.

  Marie 2018-03-09 07:39:39
  Svara
 • Tack för att du delade med dig! Det hjälper mig i mina funderingar och försök att byta ut… Själv är jag veteöverkänslig. Märker precis som du att jag kan äta lite veteprodukter om jag bara håller mig ifrån det till största delen. 🙂

  Annette 2018-03-08 20:02:55
  Svara
 • Andrea hackar väl inte alls på ngn köttindustrin va en del är lättkränkta…
  Hon redogör ju bara för sina väl och VARFÖR inget konstigt alls…

  Ingrid 2018-03-08 18:50:52 http://ingrid.edeus@telia.com
  Svara
  • Svar på Ingrids kommentar.

   Val skall det förstås va och var och en måste ju ha frihet att välja sin inriktning för sig och sin familj…
   Tycker Andrea flera ggr verkligen tassar i filttofflorna för att inte trampa nån på tårna vem har en sån förmåga och sen läser ngn in ngt helt annat i hennes välavvägda text för trist ??? Hon som är så öppen o dela med sig o understryket att var och en måste välja för sig….

   Ingrid 2018-03-08 20:18:46 http://ingrid.edeus@telia.com
   Svara
 • Ni kanske redan provat men att ha rostade kikärtor i tacosen är så himla gott. Olja, vitlök och olika kryddor och in i ugnen ganska länge. Vill aldrig mer ha nötfärs till mina tacos 🙂

  Zandra 2018-03-08 17:38:34
  Svara
 • Havreyoghart är jättegod att äta som frukost, enligt min son som aldrig druckit mjölk för han är allergisk mot mjölkprotein.
  Idag är han 34 år och det har gått bra.

  Birgitta Rigtorp 2018-03-08 16:50:50
  Svara
 • Glöm inte att blåmusslorna i Östersjön släpper ut lika mycket metangas som 20.000 kor! Det är väl ok att inte äta nötkött om man nu tycker att den svenska kötthanteringen är ett problem, men är kycklinghanteringen så mycket bättre? Kyckling på restaurang är inte alldeles säkert från Sverige utan från Thailand där de är preparerade med antibiotika. Men det är ju ett val som man gör när man är ute och äter och blundar för det. Själv har jag bara hästar men har många vänner som har både nöt-, grisproduktion och där är det inga problem. Jag skulle gärna vara ko eller gris i deras djurhållning. Dessutom håller djuren, precis som du säger, landskapet öppet vilket är bra för den som vill odla grönsaker, potatis. Sluta att hacka på den svenska nöt- och grisproduktionen; många är utmärkta. Rötägg finns väl i alla branscher oavsett inriktning; lantbruk, fastigheter, ekonomi, media.
  Vänligen/ A H

  A Heimer 2018-03-08 12:59:20
  Svara
  • Svar på A Heimers kommentar.

   På vilket sätt hackar Andrea på den svenska köttindustrin? Hon konstaterar att det finns många som sköter det bra och många som gör det mindre bra, och att det har stor klimatpåverkan. Många som drar ner på köttet (mig själv inkluderad) blir mer selektiv i det kött man faktiskt äter – och då gynnas ju de lokala gårdarna som tar hand om sina djur.

   20.000 kor i all ära, men det finns totalt ca 1,5 miljoner nötkreatur i sverige..

   Tove 2018-03-08 14:10:44
   Svara
   • Svar på Toves kommentar.

    Ja korna (och allt kring dem ska tilläggas – foder, vatten osv) står för mer utsläpp än all bil, lastbil, flygtransport. Det är ju sjukt!

    andreabrodin 2018-03-10 11:32:12
    Svara
 • Du är en av få kvinnor som kan se uppklädd ut i jeans! Härligt!

  Pia Widlund 2018-03-08 11:56:09 http://www.piaw.se
  Svara
Andrea Brodins webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Marie Serneholt
Hälsa
Joanna Swica
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
By Momo
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Home
34 kvadrat
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Fannie Redman
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Man
Niklas Berglind